ورود به سایت
رتبه کلی: 6936


درباره من
شماره ی من09142591861
وبلاگ های من
paryaarang.blogfa.com
pardisarang1370.blogfa.com
pardidararang.persianblogfa.com
padidaharang.blogfa.com
paryaarang.persianblogfa.com
pradisarang.blogfa.com
به وبلاگ های من نگاه کنید نظردهید اکانت اصلی من paryaarangهستش سلام کسانی من رابه عنوان دوست من راادد می کنند یادرنظر سنجی ها شرکت می کنند خواهش می کنم pv ندهند
pariyaarangahar (paryaarang )    

سریال معاویه و حاشیه‌هایش!

درج شده در تاریخ ۳/۱۲/۲۳ ساعت 12:39 بازدید کل: 13 بازدید امروز: 13
 

معاویه در میان اکثریت اهل سنت جایگاه ویژه‌ای ندارد و مثل دیگر صحابه نقد او خط قرمز نیست.

 

باشگاه خبرنگاران جوان - محسن فایضی در کانال تلگرامی خود با عنوان انتفاضه فلسطین به بررسی سریال پرحاشیه معاویه پرداخت و با اشاره به یادداشتی از مهدی مسائلی؛ پژوهشگر نوشت:

احتمالا سریال معاویه و حاشیه‌هایش را شنیده‌اید!

برخلاف آنچه تصور می‌شود معاویه در میان اکثریت اهل سنت جایگاه ویژه‌ای ندارد و مثل دیگر صحابه نقد او خط قرمز نیست.

اتفاقا یک دلیل بر انتخاب و اصرار بر انتشار سریال برای معاویه از سوی سعودی (طیف فکری خاص و اقلیتی از جهان اهل سنت) همین مسئله است. 

یک چیز واضح است و آن هم تلاش برای هم ردیف کردن معاویه با صحابه با هدف مخاطب اهل سنت است.

مشخصا مخاطب سریال اهل سنت هستند و ظاهرا سریال قصدش تحریک یا خطاب قرار دادن شیعیان نیست و از برخی موضوعات مثل جانشینی بعد نبی اکرم هم بدون هیچ روایتی آرام عبور می‌کند!

روایتی با هدف تغییر برخی نگرش‌ها در طیفی از اهل سنت در مسئله حاکمیت، اسلام سیاسی، جهاد، حماس، فلسطبن و... خواهد داشت؟

گویا در فتح فلسطین هم روایتی کاملا بدون شمشیر و بدون هیچ تعدی یا تلاش بر تغییر دین دیگر ادیان در قدس است‌. 

مطلب زیر از آقای مسائلی هم به خوبی بخشی از نقد اهل سنت به معاویه را توضیح می‌دهند:

نقد معاویه در میان اهل‌سنت
بسیاری از علمای اهل‌سنت دوره معاویه را آغاز پادشاهی در اسلام می‌دانند و خلافت اسلامی را درباره آن صادق نمی‌دانند. در این‌باره حتی به روایتی استناد می‌کنند که احمد بن حنبل در کتاب مسند و ابویعلی و ترمذی و ابن‌حیان و ابوداود و حاکم نیشابوری آورده‌اند که پیامبر(ص) فرمود: «پس از من خلافت سی سال است و از آن پس سلطنت خواهد بود»

از طرفی دیگر قاطبه‌ی اهل‌سنت جنگ معاویه با امام علی(ع)، را شورش دانسته و حق را به امام علی(ع) می‌دهند. (هرچند با طرح بحث خطا در اجتهاد، گناه را از معاویه می‌زدایند)

بنابر نقلی از ابوحنیفه پیشوای مذهب حنفی وی می‌گفت: «می‌دانید چرا اهل شام با ما دشمن‌اند؟» 
گفتند: نه.
گفت: «علت دشمنی ایشان آنست که ما معتقدیم که اگر لشکر علی را درک می‌کردیم، او را کمک نموده و به‌خاطر او با معاویه می‌جنگیدیم، بدین جهت است که ما را دوست نمی‌دارند.»(محمد بن‌ عبدالسعیدکشی‌ حنفی، التمهید فی بیان التوحید، دهلی: المطبعة الفاروقی، ۱۳۰۹ق، ص۱۸۳) 
اما در میان علمای معاصر سید ابوالاعلی مُودودی، از علمای معروف شبه قاره، با صراحت و دقت بیشتری درباره این مسائل سخن می‌گوید و انتقادات صریحی را نسبت به معاویه و عملکرد وی بیان می‌کند. او حتی به نقد عملکرد عثمان خلیفه سوم در انتصابات خانوادگی و توسعه و دوام قدرت معاویه می‌پردازد و این موضوع را عامل شورش معاویه می‌داند. (سید قطب نیز مشابه همین انتقادات را دارد)

البته مودودی از دایره‌ی تفکر اهل‌سنت خارج نمی‌شود و خلافت عثمان را ایده‌آل می‌داند. مودودی همچنین به عنوان یک سنی، معاویه را به خاطر صحابی بودن و این‌که جهان اسلام را بار دیگر تحت یک درفش منظم ساخت و دایره اسلام را وسعت بخشید، قابل احترام می‌داند و لعن و طعن او را جایز نمی‌داند. اما برخلاف اکثر سنی‌مذهبان از این‌که اشتباهات معاویه را اشتباه بنامد ابایی ندارد. او می‌گوید کارهای غلط وی (معاویه) را باید غلط گفت، اگر کار غلط و نادرست او را درست بگویم مفهومش این است که ما معیار کار درست و نادرست خویش را به مخاطره می‌اندازیم. مُودودی روایات مختلفی از صحابه و بزرگان اهل سنت ذکر می‌کند که آنها نیز همین روش انتقادی را داشتند و اشتباهات صحابه را نادیده نگرفته یا توجیه نمی‌کردند. مثلاً در همین مورد از حسن بصری نقل می کند که می‌گوید: 

«چهار عمل معاویه طوری است که اگر شخص یکی آنها را مرتکب شود ، برایش باعث هلاکت است: ۱. شمشیر کشیدن بر امت و تسلط بر حکومت بدون مشورت ۲‌. جانشین ساختن پسرش یزید که فاسق و فاجر بود ۳. زیاد را در دودمان خود قرار دادن . قتل حجر و رفقایش.» 

در مجموع، عملکرد معاویه خط قرمز اهل‌سنت نیست هرچند آنها برای وی احترام قائل هستند. البته تقابل مذهبی و موضع‌گیری در برابر طعن شیعه به معاویه، گاهی به معاویه در میان اهل‌سنت قداست بخشیده و مانع نقد عملکرد او شده است.

تاریخ آخرین ویرایش مطلب: تاریخ آخرین ویرایش: ۳/۱۲/۲۳ - ۱۲:۳۹
اشتراک گذاری: تلگرام فیسبوک تویتر
برچسب ها:



لوگین شوید تا بتوانید نظر درج کنید. اگر ثبت نام نکرده اید. ثبت نام کنید تا بتوانید لوگین شوید و علاوه بر آن شما نیز بتوانید مطالب خودتان را در سایت قرار دهید.
فراموش کردم
تبلیغات
کاربران آنلاین (1)