1- سید جواد طباطبایی در مصاحبه با مجله مهرنامه می گوید: "پان ترکیست ها حرف بی ربط زیاد می گویند و افسانه می بافند و چیزی از پیچیدگی های سیاسی نمی فهمند."
ایشان در جای دیگری از همین مصاحبه اظهار می دارند: "خواهید دید که استاد دانشگاه باکو به اندازه دهاتی ایران سواد و بیشتر از آن شعور ندارد. "1
2- دو روز بعد از آن که ارتش و نظامیان مصر محمد مُرسی رییس جمهور قانونی مصر را از مقام خود خلع کردند، در مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی میزگردی برگزار شد تا این پرسش مطرح شود که آیا آنچه در مصر رخ داد، کودتا بود یا امتداد دموکراسی؟ میزگرد با حضور آقایان دکتر سید جواد طباطبایی مدیر گروه فلسفه مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی، دکتر سید صادق سجادی معاونت پژوهشی و مدیر گروه تاریخ مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی و دکتر احمد پاکتچی مدیر گروه فقه علوم قرآنی و حدیت مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی برگزار شد. سخن از کودتا وامتداد دموکراسی آغاز شد:
- طباطبایی:به نظرم کودتا نیست. اگرچه مداخله ارتش یکی از مهم ترین عوامل کودتاست. آنچه در مصر می گذرد – بهتر بگویم در حال گذشتن است – باید با توجه به مبانی اندیشه سیاسی جدید فهمید. در اندیشه سیاسی جدید حاکمیت از مردم ناشی می شود و از آن مردم باقی می ماند... از این دیدگاه عمل ارتش خلاف قانون نیست، اجرای قانون است. حاکمیت از آن مردم است، قانون بیان حاکمیت مردم است، هر عمل خلاف قانون به معنای نفی حاکمیت مردم است و آن جا که به قانون عمل نشود، حاکمیت به مردم برمی گردد. مرسی، به هر گرایش فکری که تعلق داشته باشد، مانند هر رئیس حکومتی که مشروعیت خود را از مردم می گیرد، باید در چهارچوب رای مردم حکومت کند. اراده مردم قانون را ایجاد می کند نه اراده حاکم! می توان گفت که ارتش برای بازگرداندن حاکمیت به مردم مداخله کرده است – به عنوان بازوی مردم و جزوی از مردم - و نه برای تصاحب قدرت که معنای کودتا نیز جز این نیست.
- دکتر سجادی: یعنی جناب عالی بر این عقیده هستید که ارتش مصر بازوی نظامی ملت است.
- دکتر طباطبایی: بله! مداخله ارتش تا این جا در حد آماده کردن زمینه اعمال حاکمیت مردم است. به نظر هم نمی رسد که بخواهند قدرت را به دست بگیرند. 2
3- [اخبار 24 مرداد 92] حداقل 525 کشته و حداکثر 3117 کشته محصول نشان دادن مشت آهنین به هواداران محمد مرسی رئیس جمهور برکنار شده مصر توسط ارتش این کشور بود؛ هوادارانی که حاضر نشدند خیابانها را ترک کنند و هزینه مقاومتشان را نیز به غیرمنتظرهترین شکل ممکن پرداختند و یکی از پرتلفاتترین درگیریها در یک روز را در حافظه تاریخ به ثبت رساندند. 3

-------------
وقتی فردی در اندازه دکتر سید جواد طباطبایی – استاد فلسفه سیاسی - دیگران را متهم می کند به ندانستن پیچیدگی های سیاست، لابد خود از اندازه بالایی از دانش سیاسی برخوردار است که می تواند حوادث سیاسی را به درستی تحلیل کند و آینده تحولات را پیش بینی نماید. تحولات اخیر مصر نشان داد که وی از چه اندازه ای از بینش سیاسی برخوردار است.
----------
پی نوشت: به راستی دکتر سید جواد طباطبایی که اساتید دانشگاه کشور همسایه را بی سواد و شعورشان را کمتر از "شعور دهاتی های کشورمان" می داند، فرق میان سواد و شعور را می داند؟ اینجا قصد دفاع از اساتید دانشگاه های کشور همسایه را ندارم. شاید هموطن دهاتی من سواد و مدرک تحصیلی به اندازه جناب استاد نداشته باشند ولی مسلما شعورشان از ایشان بیشتر است.
----------
1- ماهنامه علوم انسانی مهرنامه – شماره 29 – تیرماه 1392
2- http://www.cgie.org.ir/fa/news/3719
3- http://www.tabnak.ir/fa/news/338545